Офіційний сайт
Державне підприємство
"Славське лісове господарство"

СЕЗОН ТИШІ

  З 1 квітня 2016 року в Україні уперше стала проводитися нова природоохоронна кампанія, - «сезон тиші», що має законодавчу основу, зокрема Закон України «Про тваринний світ». «Сезон тиші» це природоохоронний захід, упроваджений до виконання в Україні означеного вище Закону а саме, частини п’ятої ст. 39. Охорона середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції тварин
 
  У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).
  Отже у період із 1 квітня до 15 червня у лісах та на об’єктах благоустрою заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Проведення будь-яких санітарних рубок, і в лісах, і в об'єктах зеленого насадження міст і населених пунктів.
Особи, які порушили вимоги «сезону тиші», будуть притягнуті до відповідальності згідно зі статтею 87 КУпАП та на них буде накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу від тридцяти до п’ятдесяти, а на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (посадові особи від 850 до 1190 грн, громадяни від 510 до 850 грн).
  Адже у квітні-травні у звірів та птахів приплід, якраз з’являється потомство. Шум може їх налякати і навіть змусити залишити гніздо чи нору – через це потомство може загинути. «Сезон тиші» є одним з чинників, що сприяє відтворенню популяції лісових звірів та птахів.
  Подібні місячники є в усіх без винятку країнах Європи, адже всі вони ратифікували Бернську конвенцію, основний природоохоронний документ Європи, яка власне вводить заборону розлякування тварин у сезон розмноження.
  Охорона біорізноманіття є частиною природоохоронного законодавства України та інших країн світу. Норма Закону має на меті збереження і зростання популяції диких звірів та птахів завдяки «сезону тиші».
 
 
Начальник відділу-головний
мисливствознавець Львівського ОУЛМГ Василь Бурмас